Candide av Voltaire

Texten handlar om ynglingen Candide som bor på ett slott tillhörande baron von Thunder-ten-Trunckhs. Man vet inte säkert var han härstammar ifrån, men tjänstefolket misstänker att han är son till baronens syster. Efter att ha varit för närgången med baronens dotter Kunigunda, blir han utkastad från slottet och värvas, utan vetskap varför, till den bulgariska armén.

     På slottet fanns även en gammal man, oraklet i slottet, vid namn Pangloss som trodde på läran att det inte fanns någon verkan utan orsak. Han bevisade detta genom att förklara varför vissa saker var som de var.

 

"Näsor är gjorda för att bära glasögon, alltså bär vi glasögon. Fötter är tydligt skapade för att bära skor, alltså bär vi skor"

 

På detta vis fortsätter han att bevisa sin tro.

     Benämningen Candide betyder på franska troskyldig, naiv. Namnet speglar hans personlighet på så vis att han tror på allt han hör, till exempel Pangloss lära. Trots att mycket är eländigt, som under kriget han deltog i, tar han mycket lätt på det och tror att "allt är inrättat för det bästa av ändamål."

 

"Fru Friherrinnan vägde ungefär150 kilo. Hon åtnjöt därför mycket stor aktning och fungerade som husets värdinna med en pondus som gjorde henne ännu mer respekterad. Hennes dotter Kunigunda var sjutton år, hade hög ansiktsfärg och var frisk, fet och aptitlig."

 

Detta citat åskådliggör en viss känsla av ironi gentemot överklassen. Voltaire verkar tycka att överklassen lever för bra, nästintill för bra för deras eget välmående. Utöver ironiska inslag i texten, återfinns även satiriska synpunkter mot den bulgariska armén. Det framstår som en form av hjälteinsats att slakta andra människor, vilket också Candide så naivt verkar tro på. Hela tiden håller han tankarna på Pangloss lära om verkningar och orsaker. Candide inser inte hur allvarligt kriget egentligen är och tror att allt är uträttat på rätt sätt enligt dåtidens lagar och regler, det vill säga att det sker av den orsaken att det har ett bra syfte.

      Voltaire beskriver kriget på ett mycket brutalt sätt vilket ger texten en viss råhet. Denna råhet förstärks genom att Candide som sagt ser kriget som en heroisk insats.

 

"Där drog unga flickor med uppsprättade underliv sin sista suck, sedan de först fått tillfredsställa några av dessa hjältars naturliga behov."

 

Positiva aspekter rörande Voltaires brutala sätt att uttrycka sig på om kriget, skulle kunna vara att budskapet han vill nå fram med blir mycket tydligare; naivitet kan leda till en förvriden verklighetsuppfattning.

     Ett modernt exempel på hemska våldsskildringar skulle kunna vara filmen Pear Harbour, som visar krigets mörka sidor på ett gripande sätt. Detta är troligen för att visa allmänheten hur förrödande ett krig kan vara, och för att hedra de som avled. Liksom Pearl Harbour är även filmen World Trade Center ett mer aktuellt exempel på våldet och dess konsekvenser. Filmen är mycket fängslande och ger budskapet att någonting drastiskt måste göras för att förhindra ytterligare våldshandlingar som dessa.



image3 image5

                                                                              Voltaire

 

 

 

Emma & Johanna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0