Robinson Crusoe av Daniel Defoe

Historien om den skeppsbrutne mannen Robinson Crusoe är välkänd och uppskattad av många läsare runt om i världen. Den skildrar en mans kamp om överlevnad genom sunt förnuft och upplysningens tankesätt. Att leva i ensamhet på en öde ö i flertalet år, kräver inte endast förstånd och reson utan även en positiv inställning till livet. Att lyckas omvända det onda till det motsatta var en av hans framgångsrika överlevnadsstrategier.
Upplysningens tankesätt återspeglas tydligt på åtskilliga ställen i texten. Genom vetenskapligt tänkande tillsammans med förnuftets verkan, lyckades Robinson skapa en överkomlig tillvaro på ön. Ett bra exempel på detta är hans tillvägagångssätt vid val och byggnation av boplats. Han gjorde detta på ett sätt som kan liknas vid dagens vetenskapliga rapporter. Till en början reflekterade han noga över en lämplig boplats; tillgång till förnödenheter och skydd mot eventuella rovdjur var av största vikt under hans planerande. Han valde med stor omsorg ut lämpligt material och utförde sedan sina planer.

"Efter åtskilligt funderande kom jag fram till en rad olika fordringar som jag borde ställa på min boplats. I första hand som sagt ett hälsosamt läge och tillgång till friskt vatten. För det andra skydd mot solhettan. För det tredje trygghet mot rovgiriga varelser, både människor och djur. För det fjärde utsikt över havet, så att jag inte skulle gå miste om någon möjlighet till räddning om gud ville sända någon farkost inom synhåll; ty alla förhoppningar därom ville jag ännu inte överge."

Dessutom uppfann Robinson en egen almanacka, vilket stärker bilden av hans fantasifull- och sinnrikhet ytterligare.
     Trots sina motgångar och nederlag, framstår Robinson ändå som en positivt inställd person. Han vänder uppochned på de mörka upplevelserna han utsätts för, och hittar ljusglimtarna även i den dunklaste av tankar. För att hitta dessa ljusa punkter, tog han hjälp av en lista där han spaltade upp ont mot gott, där det goda alltid stod som vinnare.

Ont
"Jag är utvalt att leva i ensamhet och elände."

Gott
"Men jag ensam utvaldes också bland fartygets hela besättning att räddas till livet, och Han, som genom ett under räddade mig från döden, kan också befria mig ur denna belägenhet."

     Under sin tid på ön vänder sig Robinson ofta sina tankar till Gud. Han ser sig som Guds utvalde; han är fartygets ende överlevande och hade förmånen att komma till en ö där tillgångar fanns för att kunna hålla livet i behåll. Detta strider dock mot upplysningens anda och tankegång. Enligt tidsepoken är bibeln inte längre källan till sann kunskap; Gud kan ha skapat världen men har inte förmågan att styra den. Man kan tänka sig att den lilla graden av tro på Gud som Robinson har i historien, kan komma av författaren Defoes egen uppväxt och den religiösa tro som antagligen fortfarande levde kvar under den period han levde.
      Den första tanke som slog oss när vi läste texten, var den verklighetsbaserade filmen Cast Away från år 2000, där en skeppsbruten man vid namn Chuck, likt Robinson Crusoe, kämpar för sin överlevnad. Förutom att båda huvudkaraktärerna har gått samma öde till mötes, kan ytterligare en parallell dras mellan historierna. Robinsons vän Fredag som påträffas i slutet av vistelsen, kan liknas med en volleyboll som spolats upp på land och vilken Chuck med tiden börjar se som en slags vän. Volleybollen blir ett slags bot på ensamheten.
      Att Robinson Crusoe lever kvar än idag, och att nya berättelser och filmer görs som liknar historien, visar på att konceptet om en skeppsbruten man som i sin ensamhet tvingas kämpa för överlevnad, är mycket gripande och intressant. Människor har alltid fascinerats av förmågan att lösa problem i olika svåra situationer, en tjusning som förmodligen kommer att bestå även i framtiden.

image1
Chuck diskuterar med bollen



Emma & Johanna

Kommentarer
Postat av: Sofia

Gud vilken bra text! :)

2008-05-16 @ 19:44:49
Postat av: Wernklev

Mycket intressant! Bra skrivet och bra Budskap!

2008-05-20 @ 17:18:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0